NYTT PROJEKT

150mm stor LED-siffra 7-segment.

 

 

150mm stor lysdiodsiffra som är synlig från 5 till 50meters avstånd.

 

En stor 7-segment siffra som är uppbyggd med 12 strömreglerade lysdioder per segment, drivs med DC24V, har 2 olika ljusstyrkor och kan kopplas ihop till flera siffror sidan om varandra. Kommunicering sker via 3 styrsignaler med 8-bitars seriell shiftregister inmatning: Data, Clock och Latch. Sista databiten styr hel och halv ljusstyrka, övriga databitar tänder och släcker segmenten.

 

 

 

Hur fungerar den?

 

Siffran är uppbyggd kring en 8-bitars shiftregister till parallellutgångar med strömreglering och Latch IC-krets från Allegro. De 12 lysdioderna i varje segment är seriekopplade och styrs av parallellutgången från IC-kretsen. Den sista databiten styr IC-kretsens interna strömregleringskrets och kan då halvera strömmen till segmenten och därmed ljusstyrkan på lysdioderna. Varje siffra har en genomgångsanslutning som gör att man kan koppla fler siffror sidan om varandra för att skapa ett större tal med fler siffror.

 

Kommunikationen görs genom att lägga en 0 eller 1:a på Dataingången och därefter klocka Clockingången för att shifta in datan i shiftregistret. När alla 8-bitar är klockade, så lägger man en kortvarig signal på Latchingången som då aktiverar den nya segment informationen i siffran. Om man har 2 siffror sedan om varandra, så skall man så klart klocka in 16 bitar i shiftregistret.

 

 

 

Ladda hem Schemat:

 

 

 

Priser, byggsatser och ritningar finns på www.jetronic.se

 

Fakta:

 

Drivspänning

24 volt. Ca.150mA.

 

Strömreglering

Ca 20mA vill full ljusstyrka och 10mA vid halv ljusstyrka.

 

Styrsignal.

Från transistorer med öppen kollektor eller liknande.

 

Lysdiodtyp

1,7 - 2V  5mm med standsoff.

1000mCd eller mer.

Spridningsvinkel minst +-30gr.

 

 

Kortstorlek

160 x 100 mm.

 

 

Om ni har någon synpunkter eller idéer v.g. kontakta

 

Till Huvudsidan